Blog

Gastro tip naší Sandry: Steaky z celeru & Obsthof Retter

Další skvělý recept od naší Sandry, která se inspirovala v knize Ottolenghi FLAVOUR od Yottama Ottolenghi, který je považován za jednoho z nejvlivnějších šéfkuchařů poslední doby. Má krásné malé bistra v Londýně, je často zmiňovaný jako hnací síla za trendem vegetariánské, mediteránské kuchyně.

,,Tento recept je úžasná kombinace, kterou u nás miluje celá rodina, a dokonce i Michal - milovnik masa říká, že mu to chutná!  Omáčka Café de Paris má sice více ingrediencí, ale nenechejte se odradit, je velmi jednoduchá k přípravě. Recept doplnil nealkoholický Sauvignon blanc z ovocnářství Obsthof Retter. Krásná typická celerová chuť s jemnou pikantností perfektně korespondovala s dobře nachlazeným jemně nasládlým bilým Sauvignonem." 

Ingredience

Na celé pečené celerové kořeny:
2 velké celerové bulvy, oloupané  (900g)
120ml olivového oleje
mořská sůl a černý pepř

Na omáčku Café de Paris:
110g nesoleného másla, nakrájeného na kostky o velikosti 2 cm1
malá banánová šalotka, jemně nakrájená (25g)
1 stroužek česneku, utřený
3 ančovičky v olivovém oleji, scezené a jemně nasekané (volitelné, ale upravte dochucení, pokud je nepoužíváte)
½ lžičky střední kari koření
¼ lžičky kajenského pepře
1 lžíce hořčičného prášku
1 lžíce kaparů
2 lžíce pažitky, jemně nakrájené
2 lžíce estragonových listů, jemně nakrájených, používám sušenou verzi
1 lžíce petrželky, jemně nakrájené
2 lžičky tymiánových listů
110ml smetany na šlehání nebo jednoporcové smetany
2 lžičky citronové šťávy

Postup:

Pečené celerové bulvy:

  1. Předehřejte troubu na 170°C s ventilátorem.
  2. Celerovou bulvu propíchněte vidlicí po celé ploše zhruba 40krát a dejte ji na plech vyložený pečicím papírem. Smíchejte olej a 3 lžičky vločkované soli, poté celerovou bulvu hojně vetřete směsí oleje. Pečte minimálně 2¼ hodiny, nebo až 2¾ hodiny, v závislosti na velikosti vaší celerové bulvy, potírejte každých 20 minut, dokud není celer hluboce zhnědlý, měkký po celé délce a nevydává karamel z celeru.
  3. Nechte odpočívat 15 minut, poté nakrájejte na plátky silné 2½ cm, přičemž každou stranu potřete olejem a karamelem, který zůstal na plechu (pokud není dost oleje na potření, možná budete muset přidat ještě trochu oleje).

 

Omáčka Café de Paris:

  1. Dejte prvních sedm ingrediencí na omáčku a ¼ lžičky vločkového soli do malého hrnce na středním ohni. Vařte asi 6 minut, otáčejte pánví, dokud šalotky nezměknou a máslo se nerozpustí a nezíská zlatou, karamelizovanou barvu. Přidejte kapary, bylinky a velmi štědré množství pepře a pokračujte v vaření ještě 1 minutu, poté odstavte z ohně.
  2. Zapněte gril, rozložte steaky na gril a grilujte do zhnědnutí.
  3. Vraťte omáčku na střední teplotu a jemně vařte po dobu jedné minuty, poté přidejte smetanu a citronovou šťávu. Míchejte ještě 2 minuty nebo dokud nebude teplá, ale nemíchejte to příliš
  4. Nalijte omáčku na velký talíř s okrajem a na vrch uspořádejte celerové steaky (nebo servírujte jednotlivě s trochou omáčky nalité na vrch a zbytkem servírovaným vedle). Posypte steaky trochou vločkované soli a černého pepře a podávejte, třeba s hranolkami nebo bramborovou kaší

 

Dobrou chuť a na zdraví!

Vaše Sandra Zazvonilová

VÍNO & spol. 

 

Champagne Canard-Duchêne na eventu "VOGUE in Vary"

Oslava módy, filmu, umění a lidské sounáležitosti. I tak by se dalo v krátkosti popsat podvečerní setkání "VOGUE in Vary", které proběhlo v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v pondělí 7. července na střeše Zámeckých lázní. Na jednom místě se tak sešli hosté z řad umělců, partnerů VOGUE, a dalších neméně důležitých hostů, kterým po celý večer bylo k dispozici ve skleničkách Champagne Canard-Duchêne, které jsme mohli na tento krásný event distribuovat. 

Součástí programu byla také tichá charitativní aukce fotografií Bet Orten, která vynesla částku 97 800 Kč. Celý výtěžek bude věnován nadačnímu fondu Spoluživot, jenž dlouhodobě pomáhá dětem v obtížných životních situacích.

 Foto:  Stepan Vorobyev., @sstepanvorobyevv  

 

 

Sandra s Michalem v ikonickém vinařství Canard-Duchëne

Sandra s Michalem tráví červencové dny ve vinařském domě CANARD-DUCHENE ve vesnici Ludes, na samém okraji lesa La Montagne, na dohled od hlavního města oblasti a jednoho z center Champagne Reims (Remeš). S ředitelem vinařství J. Durandem obdivovali nejen překrásné zahrady, ale i nový projekt od dua Pangea, které pro Maison Canard-Duchene vytvořilo umělecké dílo vyjadřující spojení přírody a člověka. Podobně ojedinělé je i složení základního cuvée tohoto domu Leonie Iconic, které je tvořeno ze 75% červenými odrůdami (Pinot Noir 50%, Pinot Meunier 25%), zbylých 25% pak odrůdou Chardonnay. Víno CANARD-DUCHENE je nejpopulárnějším Champagne ve Francii, kde se jeho láhev otevře každých 16 vteřin!Kvalita řady Iconic je na nejvyšší úrovni, o čemž svědčí pravidelná ocenění a umístění v nejlepší gastronomii. 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz

Vstupem na náš web, potvrzujete dovršení věku 18 let.