Prowein, každoročně konaný v německém Düsseldorfu, je největším veletrhem mezinárodního vína a letos se konal od 16. do 18. března.
Kromě setkání s našimi partnery z celého světa nás zajímalo, jak se současná situace na trhu vína v tak velkém fóru projeví a zejména jaké jsou trendy.
Po celosvětovém výrazném poklesu prodeje vína v loňském roce asi nepřekvapí, že účastníků bylo, minimálně opticky, méně než v minulých letech, a to jak na straně vystavovatelů, tak na straně návštěvníků.
Je vidět, že trh v tomto směru ochladl, což má ale i pozitivní efekt pro návštěvníky, kteří již nemusí stát fronty u nejvíce populárních stánků. Jako by se na akci pohybovalo výrazně větší množství profesionálů s opravdovým zájmem o obchod, což je jedině dobře.
Jedna sekce veletrhu však oplývala velkým zájmem, a to "zero" - tedy nealkoholická vína.
Po pečlivé degustaci musíme konstatovat, že technologie odbourání alkoholu (většinou do výše 0,5%, podobně jako u nealko-piva) výrazně pokročila a zejména u některých bílých odrůd bylo dosaženo už opravdu kvalitního výsledku (viz naše vína Mayer am Pfarrplatz a Bürgerspital v sekci https://www.vinospol.cz/ nealko-vino/).
Vzhledem k tomu, že se očekává cca 20%-ní každoroční nárůst spotřeby těchto vín v následujících letech, je třeba je velmi podrobně sledovat.
I my chystáme ještě na jaře další nealko-novinky, na které se již můžete těšit!







