Blog, Strana 4

Říjen: měsíc Champagne
Říjen je nepochybně spojený s národním svátkem, ale věděli jste, že čtvrtý pátek v měsíci říjen slaví svůj slavnostní den i ušlechtilé šumivé Champagne? 
Ale pojďme nejdříve trochu do historie: Často se má za to, že na techniku výroby šumivých vín klasickou metodou (tedy s tvorbou bublinek přímo v láhvi) se přišlo v Champagne, ale není tomu tak! Vynález je připisován mnichům v západofrancouzské oblasti Limoux, kteří v polovině 17. století zřejmě zde vyrobili první takový nápoj. Jeho tajemství si pak Dom Perignon přenesl do Champagne a dále už to známe 

Do této kategorie vín ale počítejme i poctivý řemeslný sekt vyrobený klasickou = Champagne metodou, který je vášní každého dobrého vinaře na světě a pravým Champagne se někdy i vyrovná.

Oproti výrobě šumivých vín metodou Charmat (bublinky se tvoří ve velkém nerezovém tanku, což je rychlejší a tím i levnější) je výroba Champagne i ekologičtější, neboť není potřeba tolik energie.
 
Výroba klasického sektu vyžaduje mnoho úsilí a času (i několik let), takže si vlastní svátek určitě zaslouží, stejně tak i vyšší cenu.
A tak si popřejme na zdraví, ideálně se sklenkou klasického sektu, ať už je ze Champagne nebo odjinud! 
 
 
Michal Zazvonil,
VÍNO & spol.
Je víno zdravé?
V tomto roce jsme se ze statistik dozvěděli, že jako Češi vedeme ve spotřebě alkoholu na hlavu, kam se víno samozřejmě také počítá. 
Zdá se ale, že zcela zapadly lékařské studie prokazující jeho pozitivní vliv, a to zejména vína, konzumovaný pravidelně v malých dávkách. 
 
Proto mne velmi potěšil nedávný článek v mediích, který upozorňuje na dietu DASH (https://dashdiet.org), která byla speciálně vyvinutá ke snížení krevního tlaku. Skupina neurologů odhalila, že spojení této diety a středomořské stravy také chrání mozek a celkově paměť. 
Součástí DASH je také denní konzumace jedné skleničky kvalitního bílého nebo červeného vína, ale opravdu jen té jedné, neboť každá další už tělu prospívá méně, případně již škodí.
 
V každém případě mne tato zpráva velmi potěšila. Ne ani tak svým obsahem co se vína týká (jeho prospěšnost v malém množství je známá od nepaměti), ale především tím, že se vůbec, v dnešní tak trochu anti-alkoholické náladě, objevila!  
 
Takže přátelé přeji Vám na zdraví, a to bez jakýchkoli klišé!
Jak velkou skleničkou si přiťuknete, nechám na vás!
 
Michal Zazvonil
VÍNO & spol., s.r.o.
 
Tipy na podzimní vína
Je tu konec kalendářního léta, ale to "babí" je v plném proudu a je to přesně doba, kdy už milovníci vína pošilhávají po červeném, a to zejména když se večer ochladí. Zima ale ještě není, tak proč nesáhnout po nějakém tom středně plném?
 
Jasným tipem jsou jistě červená vína z regionu střední Evropy, kde nevyzrávají do výrazných cukrů a tedy ani netvoří příliš mnoho alkoholu.
Z domácích určitě zaujme osobitý Dornfelder či svěží Pinot Noir z mělnického vinařství Kraus, lahodné bio Svatovavřinecké od Špalků ze Znojma, případně Cabernet Moravia od Cíchů ze Slovácka - moravské červené s francouzskými kořeny. 
Ze zahraničních pak určitě rakouská vína z odrůdy Zweigeltrebe, která dokáže produkovat krásná červená s minimální kyselinkou, jako třeba příjemný Zweigelt od UNA a Burgenlandu nebo Zweigelt z vídeňského vinařství Mayer am Pfarrplatz.  
Samostatnou kapitolou jsou lahodná lehká červená vína Bardolino a Valpolicella z okolí Lago di Garda, které je díky charakteristice (místních) odrůd možno vyrobit s nižším obsahem alkoholu, a to i přes výrazné teploty, které tu panují.
A také je ideální doba otevřít nějaké plnější bílé, protože na horké letní dny bývá příliš těžké, k některým pokrmům prostě bílé napárovat musíme a navíc pěkně zahřeje .  Zde bychom určitě mohli sáhnout po typickém chilském Chardonnay, jihoafrickém Chardonnay či Cheninu Blanc. Z evropských vín jistě zaujmou ta z francouzského pobřeží, jako Chardonnay nebo Viognier od Chateau Martinolles.
 
Kompletní nabídku vín z obsahem alkoholu mezi 12 a 13% najdete na https://www.vinospol.cz/12-13-procent/
 
Na zdraví přeje tým VÍNO & spol.!
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz