Tipy na podzimní vína

Je tu konec kalendářního léta, ale to "babí" je v plném proudu a je to přesně doba, kdy už milovníci vína pošilhávají po červeném, a to zejména když se večer ochladí. Zima ale ještě není, tak proč nesáhnout po nějakém tom středně plném?
 
Jasným tipem jsou jistě červená vína z regionu střední Evropy, kde nevyzrávají do výrazných cukrů a tedy ani netvoří příliš mnoho alkoholu.
Z domácích určitě zaujme osobitý Dornfelder či svěží Pinot Noir z mělnického vinařství Kraus, lahodné bio Svatovavřinecké od Špalků ze Znojma, případně Cabernet Moravia od Cíchů ze Slovácka - moravské červené s francouzskými kořeny. 
Ze zahraničních pak určitě rakouská vína z odrůdy Zweigeltrebe, která dokáže produkovat krásná červená s minimální kyselinkou, jako třeba příjemný Zweigelt od UNA a Burgenlandu nebo Zweigelt z vídeňského vinařství Mayer am Pfarrplatz.  
Samostatnou kapitolou jsou lahodná lehká červená vína Bardolino a Valpolicella z okolí Lago di Garda, které je díky charakteristice (místních) odrůd možno vyrobit s nižším obsahem alkoholu, a to i přes výrazné teploty, které tu panují.
A také je ideální doba otevřít nějaké plnější bílé, protože na horké letní dny bývá příliš těžké, k některým pokrmům prostě bílé napárovat musíme a navíc pěkně zahřeje .  Zde bychom určitě mohli sáhnout po typickém chilském Chardonnay, jihoafrickém Chardonnay či Cheninu Blanc. Z evropských vín jistě zaujmou ta z francouzského pobřeží, jako Chardonnay nebo Viognier od Chateau Martinolles.
 
Kompletní nabídku vín z obsahem alkoholu mezi 12 a 13% najdete na https://www.vinospol.cz/12-13-procent/
 
Na zdraví přeje tým VÍNO & spol.!
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz