Piemonte
Piemont je jedna z nejkrásnějších vinařských oblastí na světě, nemluvě také o kulinářských klenotech, jako jsou bílé lanýže, lískové ořechy s vlastní ochrannou známkou IGP.
Nachází se v ochranném alpském oblouku, kde rozmanitá horská krajina poskytuje vynikající podmínky pro vinařství, také díky drsnějším klimatickým podmínkám - krátká suchá léta, dlouhé mlhavé deštné podzimy a mrazivé zimy.
Hlavní a nejdůležitější odrůdou je Nebbiolo, jejíž název je od slova nebbio – mlha. Má drobné bobule, intenzivní barvy a je bohaté na třísloviny. Náročně se pěstuje, ale je schopno splnit ty nejvyšší standardy kvality.
Barbera, další místní odrůda, si udělala kariéru v poslední době a od čerstvého ovocného vína se vyvinula k modernímu, hustému červenému vínu nejvyšší kvality.
Další odrůda Dolcetto zajišťuje měkčí a ovocná vína
Nejlepší bílá vína pocházejí z kopců kolem městečka Gavi - jsou vyváženě kyselá, ocelová a velmi suchá.
Barolo - víno, pojmenované po městečku jižně od Alby, tradičně zrálo ve velkých dubových sudech s dlouhou dobou macerace; jeho uzavřený charakter mu dal skvělou pověst. K tradicionalistům v piemontském vinařství se nyní připojilo také mnoho modernistů, kteří pracují s malými barikovými sudy a kratší dobou macerace, díky čemuž jsou třísloviny měkčí, víno přístupnější a pitelné dříve, ale s možnosti skladování. Je to víno, které se vyplatí uschovat po velmi dlouhý čas, min. 10 let a více. Potom budete překvapeni jak silnou vůní a chutí od švestek, růží, lékořici a dokonce i lanýžů, které rostou velmi blízko těchto vinic.
Znalci vína nyní řadí Barolo do stejné ligy jako ty nejlepší vína z Burgundska. Hlavně pro svou charakteristiku elegance a nadčasovosti.